Kaçmaz: Ömrüm yettiği sürece devam edeceğim...
Dünyanın en yaşlı gazisi unvanıyla bilinen ve 110 yaşındayken vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz, “Babamın bana anlattıklarını gelecek nesillere aktarırken, her sene bu duyguları yad etmek için programlara katılıyorum. Sağlığım elverdiği müddetçe de katılmaya devam edeceğim” dedi.
10 Eylül 2019 15:59:00
Dünyanın en yaşlı gazisi unvanıyla bilinen ve 110 yaşındayken vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz, “Babamın bana anlattıklarını gelecek nesillere aktarırken, her sene bu duyguları yad etmek için programlara katılıyorum. Sağlığım elverdiği müddetçe de katılmaya devam edeceğim” dedi.
Karadeniz Ereğli’de, 1994 yaşında 110 yaşındayken vefat eden “En Yaşlı Gazi” Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu 83 yaşındaki Turgut Kaçmaz, yıllarını gelecek nesillere Vatan, Bayrak, Millet sevgisini aşılamaya adadığını söylüyor.
Gazetemize demeç veren Kaçmaz, her sene gerçekleştirdiği Çanakkale Şehitlikleri Programı’nın yanı sıra Kurtuluş Mücadelesinin gerçekleştiği topraklardaki programlara da katıldığını ifade ederek, imkânı olanlara çağrıda bulunarak, bu tür programlarda yer almalarını istedi.
Belediyelerin ve çeşitli kurum ve kuruluşlarında bu konuda öncü olmaları gerektiğini kaydeden Kaçmaz, son olarak Atatürk ve silah arkadaşlarının kurtuluş mücadelesini başlattığı diyarlardaki etkinliklerde binlerce kişi ile birlikte 22 kilometre yürüdüğünü ve bu yürüyüşe her sene katıldığını söyledi.
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlattığı “Büyük Taarruz-Başkomutanlık Meydan Savaşı”nın 97’nci yıldönümünde bize bu vatanı canları pahasına savunan ve geri alan dedelerimizi bir kez daha andık…
“22 KİLOMETRE YÜRÜDÜM”
Ağustos’un son haftasında Orman ve Spor Bakanlıkları tarafından organize edilen Afyonkarahisar ve Kütahya’daki programdaki faaliyetler ve gözlemlerini anlatan Turgut Kaçmaz şu ifadelere yer verdi:
“Orman ve Spor Bakanlığı tarafından etkinlik gerçekleştirildi. Halkla birlikte Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın planını yaptığı evden Kocatepe’ye yürüdük. Bu yürüyüşlere altı senedir katılıyorum. Dumlupınar’da babamın açtığı şehitlikte konuşma yaptım. Çevre il ve ilçelerden gelenlerle birlikte çoğu genç olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi vardı. Orada konuşma yaptım. Atatürk ve silah arkadaşları, kurtuluş mücadelesi için 25 - 26 Ağustos gecesi (1922) Afyon-Söğüt’ten Kocatepe’ye yürümüşlerdir. Bende, 22 kilometre yürüdüm. 83 yaşındayım. Yorulsam bile hissettiğim o maneviyatın bana güç verdiğine inanıyorum. Bu yürüyüş bambaşkadır. İmkânı olan herkese tavsiye ediyorum. Kurtuluş mücadelesinde Afyonkarahisar-Kocatepe Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir. Yunanlıların ‘İki sene uğraşsalar Türklerin aşamaz’ dediği hattı dedelerimiz iki saatte zapt etmişlerdir. 27 Ağustos’ta Afyonkarahisar geri alınmış.
Atatürk’ün; ‘İlk hedefiniz Akdeniz’ emrini verdiği yerde, Zafertepe’de program oldu. Atatürk ve şehitlerimiz bir kez daha anıldı.
‘BENDEN BAŞKA EREĞLİLİ GÖREMEDİM’
Ege ve Marmara’nın bazı kentlerinden gelenler vardı. Belediyeler halkı ücretsiz götürüyor. Atatürk Düşünce Dernekleri de organizasyonda yer alıyor. Maalesef benim dışında hiçbir Ereğlili’ yi göremedim.
Geçmişini bilmeyen genç geleceğini de tam olarak bilemez. Ben çocuklara ve gençlere Vatan, Millet, Bayrak sevgisi aşılamak için bu tür etkinliklere katılıyorum. Her sene gerçekleştirdiğim Çanakkale Şehitlikleri’ ne her sene iki defa onlarca kişi ile gidiyorum. Babam Kurtuluş Savaşı’nda da yer almıştır ve orada Ereğlili şehitlerimizde mevcuttur. Babam savaş anılarını anlatırken adeta tekrar yaşıyor gibiydi. Bende babamın bana anlattıklarını gelecek nesillere aktarırken, her sene bu duyguları yad etmek için programlara katılıyorum. Sağlığım elverdiği müddetçe de gitmeyi sürdüreceğim.”
KÜTAHYA BELEDİYESİ ZİYARETİ
Turgut Kaçmaz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ı da ziyaret ettiğini, Başkan Işık tarafından sıcak karşılandığını ve bir süre sohbet ettiklerini sözlerine ekledi.
KURTULUŞ…
Kurtuluş Savaşı’nın son evresi 26 Ağustos 1922’de Kocatepe-Afyonkarahisar’da başlayan Büyük Taarruz, 9 Eylül 1922’de ordularımızın İzmir’e girmesi ile sonuçlanmıştır.
Başkomutanlık Meydan Savaşı ya da Dumlupınar Meydan Savaşı, Kütahya’ya bağlı Dumlupınar yakınlarında 30 Ağustos 1922’de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için ‘Başkomutanlık Meydan Savaşı’ olarak da anılır.
Haber : Timuçin ÖZAT
ETİKETLER : Yazdır